Gaziantep Üniversitesi’nin bu yıl 12.’si gerçekleştirilecek olan Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nın açılışı, zorlu savaş şartlarından arındırılmış olan Cerablus’taki Gaziantep Üniversitesi Cerablus Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirildi. Hayatın normale döndüğü Cerablus’taki bu etkinlikte, Suriyeli öğrenciler Türkçe şiirler okuyup, birlik ve beraberlik mesajı verdi, kendilerine kucak açan Türkiye’ye teşekkür etti.

Dünya’nın 107 ülkesinden 4 bin 200’ün üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ve Türkiye’nin Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde eğitim yapan tek üniversitesi olan Gaziantep Üniversitesi, bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve bakanlar kurulu kararıyla Cerablus’a meslek yüksekokulu açmıştı. 5 Programında 150 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğü GAÜN Cerablus Meslek Yüksek Okulu, farklı bir heyecan ve coşkuya ev sahipliği yaptı. Bir yıl öncesine kadar kan ve barut kokusunun hakim olup, silah seslerinin kulakları sağır ettiği Cerablus, bu kez Uluslararası Öğrenci Buluşması’na ev sahipliği yaptı. GAÜN ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle kullanılır hale getirilen bir binana eğitimini sürdüren Meslek Yüksekokulu’nun bahçesindeki törene Gaziantep Üniversitesi’nin uluslararası öğrencileriyle, GAÜN üst yönetimi ve Suriye’nin yerel yöneticileri ve Cerabluslular katıldı.

BAYRAM YERİ GİBİ

Terörden arındırılan ve TSK ile ÖSO kontrolündeki Cerablus halkı etkinliğe büyük ilgi gösterdi. Gençler, Türkçe ve Arapça müzikler eşliğinde halay çektiği etkinlik İstiklal Marşı ve Ahrar Marşı okundu.  Etkinlikte konuşan Cerablus 3. Yerel Meclis Başkanı Halil Abid ve diğer yetkililer, Türkiye’nin savaş süreci ve sonrasında kendilerine her türlü yardım ve desteği verdiğine işaret ederek, “Hala kardeşlerimiz bize her konuda destek olmaya devam ediyor. Kendilerine müteşekkiriz, hep öyle kalacağız. Buradan tüm dünyaya bir kardeşlik mesajı veriyoruz” dedi.

ENSARLIĞIMIZI GÖSTERDİK

Dünya’nın 107 ülkesinden 4 bin 200’ün üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Gaziantep Üniversitesi’nin eğitim çağındaki Suriyeli gençler için her türlü fedakârlığı yaptığını belirten Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Üniversitemiz 750 civarında Suriyeli gence ev sahipliği yaparak eğitim imkânı sağlamıştır. Bunun yansıra, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Bakanlar Kurulu kararıyla Bu yıl Cerablus’ta Meslek Yüksekokulu açtık. 5 programda, 150 öğrencinin eğitimini sürdürdüğü bu bölümümüz, Türkiye’nin devlet üniversitelerinin yurt dışında açtığı ilk bölüm olma özelliği taşımaktadır” dedi.

GAÜN’ün bu yıl 12. Düzenleyeceği Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nın startının da Cerablus’tan verildiğini ifade eder Rektör Prof. Dr. Ali Gür konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu durumdan dolayı öğrencilerimiz çok mutlu oldular. Biz onların yalnız olmadığını ve her zaman onların yanında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. İnşallah festivalimiz büyüyerek devam edecek. Okulumuzun öğrencilerinin en iyi şartlarda eğitimi için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bundan sonraki amacımız ise terörden arındırılan diğer bölgelerde de Suriyeli kardeşlerimize eğitim imkânı sunmak. Türkiye, yaklaşık 4 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yaparak ensarlığını göstermiştir. Biz de üniversite olarak gençlerimizin eğitimleri konusunda gereken her şeyi yapmaya devam edeceğiz. ‘Doğudan batıya adil bir dünya’ sloganıyla düzenlediğimiz bu etkinliğimizi önümüzdeki yıllarda daha geniş kapsamlı olarak sürdürmeyi planlıyoruz. Böylelikle, dünyaya bir barış mesajı vermek, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi pekiştirmek istiyoruz.”

Konuşmaların ardından GAÜN Cerablus MYO’da eğitim gören Suriyeli öğrenciler Türkçe şiirler, kompozisyonlar okudu. Küçük bir kız çocuğunun okuduğu Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiiri ise büyük beğeni topladı. Şiirlerin ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere plaket takdimi yapıldı.

ÖSO güçleri ve TSK’nın yoğun güvenlik tedbirleri arasında gerçekleşen program, Cerablus halkı ve öğrencilerine Gaziantep Üniversitesi üst yönetimi tarafından yemek ikram edildi. Etkinliğe, GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şehmuz Demir ve Prof. Dr. Metin Bedir, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, Cerablus Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Soğukoğlu, GAÜN Öğrenci İşleri Daire Başkanı Yasemin Kamış ve akademisyenlerle, öğrenciler katıldı.

DÜNYA’YA BARIŞ MESAJI